donderdag 14 juni 2012

Hoe overleven we in Mongolia?

Hoe probeert het SPYR kwartet in leven te blijven? Veel water in 1.5 l flessen. Zelf op ons gaspitje gekookt water voor de gedroogde Chinese astronautensoep en gezoete capucinopoeder. Speciale Nescafe poeder voor Anton, die niet tegen gedroogde melk kan. Gebietste suikerklontjes. Sommige koffie heeft een schapenvet aroma: zeker niet verkeerd! Bij Mongolen drinken we als welkom met thee verdunde melk.

We eten al dan niet beschimmeld brood met jam. Soms wat droge worst als dat voorhanden is. Verder vette heerlijke gefrituurde schapenbroodjes met veel uien en aardappelstukjes. Deze worden overal gemaakt. Soms eten we wat kleffe rijst met ui en schapenvet in een nederzettinkje. We hoeven maar te 'mekkeren' of er komt wel een of ander geit- of schaapsgerecht, waarbij soms voor de smaak stenen worden meebewerkt ('stonepot').

Gedroogde appeltjes en noten meegenomen vanuit Ulaanbaatar. Anton heeft zelf dan nog enkele blikjes haring in tomatensaus. Voor de borrel gedroogde visjes uit China en geperst vogelvoer. Fons reikt als het te gek wordt multivitamines aan.

En natuurlijk Mongools bier uit de Rolls koelkast en allerlei soorten wodka. Dit alles met een hoog zand- en stofgehalte. Tandenpoetsen hoeft niet van onze expeditietandarts. Piet geeft voor de smaak dropjes weg. Handenwassen is domweg niet mogelijk en hoeft dus ook niet. De zwarte nagelrandjes raken we voorlopig niet meer kwijt. De stofgezichten maken UV bescherming onnodig. Alleen tegen allerlei vlooien proberen we ons nog te beschermen.

1 opmerking: