maandag 25 juni 2012

Cultuur en disco

Woensdag 20 juni

220120620 Ulaanbaator woensdag.

Piet en ik eten ons helemaal rond in het Engels ontbijt en het verse brood. Vandaag gaan we onze -vanwege de douaneperikelen -  achterstallige cultuurimpressie van Ulaanbaator inhalen. We worden naar het Nationaal Museum gebracht door Enktushin, ook TeeJee genoemd vanwege de moeilijke naam. Hij blijft zo goed Engels te spreken en is zo geïnteresseerd, dat we hem prompt door de dag inhuren als gids en taxichauffeur voor 15 $.

We leren dat de Mongolen van de Hunnen afstammen en dat ze tegelijk met de Turken dit gebied bewonen. De Mongolen werden sterker en de Turken zwakkeer, waardoor ze verdreven werden. Een overblijfsel van de gezamenlijke Mongools/Turkse cultuur is de schildpad met een paal op zijn rug. We vroegen ons al eerder af wat die schildpad voor moest stellen, maar volgens TJ straalt de schildpad vrede uit. Hij is zo traag en niet agressief dat dit een vredelievend symbool is.

Er waren veel verschillende stammen onder de Mongolen. Ieder stam had zijn eigen klederdracht die gebaseerd op de deel. Deze worden nu nog door de moderne Mongolen gebruikt om hun afkomst aan te geven. Het ergert de Mongolen bijzonder dat China er in geslaagd is om de deel als cultuurgoed van het World Heritage Fund aangewezen te krijgen. Volgens mij hebben de Mongolen gewoon zitten slapen.

Djengis Khan verenigde al deze Mongools volkeren en begon aan de uitbreiding van zijn rijk. Hij stelde daartoe het kortste maar niet minder krachtige wetboek op. Een van de regels luidt: “wees niet zo hoogmoedig als een berg, want er is altijd wel een dom beest dat hem beklimmen kan”.
We onderbreken de rondleiding om met TJ te gaan lunchen en we krijgen een verhandeling over het gedrag van de Russen onder het Soviet regiem. Over het algemeen hebben ze een goede pers en hebben ze veel tot stand gebracht. TJ is dan ook van mening dat de privatisering na 1990 de oorzaak is van het grote milieuprobleem van Mongolie: overbeweiding. Onder het socialisme, zoals hier het communisme wordt genoemd, waren alle geiten van de staat. Tengevolge van het mismanagement van de planeconomie waren er altijd te weinig geiten en dus geen overbeweiding.

Het negatieve aspect is dat de Russen de meeste monniken hebben uitgemoord. Voor het museum staat dan ook een standbeeld ter nagedachtenis van de misdaden van de Russen. Aan dit kunstwerk is onlangs een tekst toegevoegd die oproept om de doodstraf, die nog steeds in Mongolie bestaat, af te schaffen.

Buiten zien we ook een standbeeld van een wilde berggeit. De weinige die er nog over zijn, worden onder vergunning van het Ministerie van Milieu, afgeschoten door West-Europese jagers. Dit beeld doet met erg denken aan de regel van Djengis Khan over hoogmoed.

Bij Landbridge regelen we de export van de auto’s. Na enige discussie slagen we erin om de douane zover te krijgen dat we dat op zaterdagmorgen kunnen doen.

We gaan uit met Ada en Alies, die we kennen vanuit de Nederlandse groep.  Een diner op een veranda in een gezellige atmosfeer. Het gesprek gaat over Mongolie en onze ervaringen. Volgens de dames klopt het verhaal over de kinderbegrafeniscultuur niet helemaal. Het dode kind wordt door de vader wel begraven in de bergen en niet langs de kant van de weg gelegd. Het graf wordt gelardeerd met snoepjes en zoetigheid.

We dansen in River Sound. Het is daar vol met Mongolen en er is een helse herrie. Piet stopt een paar servetjes in zijn oren. Als hij dan naar goed Deventer gebruik in de lichtmast in de disco probeert te klimmen, heeft hij alle aandacht op zich gevestigd. We werken ons flink in het zweet. Er komen een paar Mongoolse dames met ons mee dansen en even later ook twee heren. Het is erg gezellig en er wordt veel gelachen.

Als ik even op een barkruk zit uit te puffen komt een van die mannen naar me toe. Hij wijst naar een van die meedansende vrouwen en zegt: “That lady likes you AND your money very much.”  Als ik hem vraag of hij ook van zoveel van mij houdt, druipt hij met zijn gezelschap af.

De dames zijn tegen een uur volledig uitgeput en ik breng ze met een taxi naar huis. Piet blijft nog even achter. Maar nadat een Mongool hem in de houdgreep houdt, heeft hij het ook wel gezien. De bareigenaar bevrijdt hem en ook Piet gaat slapen.

Hoe zou het met Bram en Fons in het klooster gaan. Zeker niet zoveel lol gehad als wij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten